Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Mottó: Tanévben tanulj azért, hogy nyáron csak szórakozhass!

 
Az alábbi levelet azon diákjaink kaphatták a hétvégén, akiket e-mail útján otthonról is elértünk. Most, azonban, hogy lehetőségünk van szélesebb körben is terjeszteni, bátorítjuk tanítványainkat és családjaikat, hogy próbálják ki a következő játékötletet.

Sok-sok boldog, játékkal töltött időt kívánunk!

Kedves Tanítványunk!
 
Vidám Gyermeknapot kívánunk
! Sok szeretettel köszöntünk az alábbi "szoba játékkal", amit a barátokkal, családdal közösen is játszhatsz.
Hasznos időtöltést, jó szórakozást kívánunk!

a Studium Generale Zuglói Egyesület tagjai, Tanárai.

*Betűtorony*

Ez egy „nagy játék”.

 *Van, aki két-háromszor gyorsabban képez szavakat megadott betűkből, mint az átlag.* Ennek az egyik oka, hogy a szavak képe, már ránézéskor beugrik a számára. Ezt az irányt erősíti ez a játék. Nem probléma, ha „hibás” megoldások is születnek. Természetesen azért „jelezzük”, hogy a „takszi”, vagy a „KV” esetleg az „MSE” nem pont így íródik…, de minden ötletnek közösen örüljünk! Ez a játék egyformán aktuális, ha a gyermek most tanulja az ABC-t, és megdolgoztatja a felnőtt elmét is, így számodra is érdekes lesz..

Kellékek

Szükséges egy doboz kockacukor, és filc, vagy jó puha ceruza. Ha kézbe veszed, látod, hogy a kocka nem is kocka, hanem „téglatest” :) Ha két ujjad közé fogod a „téglatest” két hosszabb oldalát, szabadon körbeforgathatod a négy rövidebb oldalát. Mindig fekvő (és ne álló) helyzetében játssz vele.

*Előkészítés – bemelegítés*

Ragadjatok 1-1 filctollat, vagy puha ceruzát – teszteljétek le, hogy ne mosódjon el, jól látsszon! Kezdjétek el a rövidebb oldalakra leírni az ABC betűit. Ékezetek most nincsenek! „A-B-C-D az oldalakra és E a tetejére” az aljára ne írjatok. A következő „E-F-G-H-I” és így tovább. A cukrokat szépen írjátok tele. Kezdésnek nem kell egy egész doboz, mert az sok idő, de azért minimum 30 db kell. Minél több annál jobb!!! Ki ne javítsd! Ha kisebb gyermekkel játszol, keletkezik majd egy csomó „hibás” darab, ami senkit nem zavar! Játék közben lazán félretolható. A gyerek ezerrel ABC-t gyakorol Mire elkészültök, elmondja vagy hússzor. Az ABC-t érdemes egy papírra lefirkálni, mankónak. Ha kitart a kíváncsiság, ne áruljátok el a játékot előre. Ha viszont kicsi gyerkőccel játszol, vagy ha szorít az idő, készíts egy marék betűkockát előre, és pár perc „kockaírás” után keverd be a sajátjaidat az újak közé.

*A játék*


Ha kész, jöhet a játék második fele. Építsetek egy betűtornyot! Három sor magas, és minden szintje 3x3 kockából áll. Utóbb, a számoláskor kiderül majd, hogy ehhez 27 db. kockát kell felhasználni… Ezt esetleg előre meg is lehet saccolni…

Szabály:


Rakjátok össze a tornyot úgy, hogy minél több értelmes szó jöjjön ki az oldalára kerülő betűkből - a torony négy oldalán, és a tetején. Hamar észreveszitek a megfordított irányokat, az átlókat… Minden irány ér, az átlók is oda-vissza is. Egy betű többször is ér, ha a szavak keresztezik egymást. Elfordulni viszont nem kell a szavakkal, az már túl bonyolulttá tenné!

Játékidő


 Nagyobb gyerekkel játszhatod időre, kisebbel közösen. Nagyobb, leleményes versenyzők időnként felismerik, hogy könnyebb az oszlopot összerakott formában teleírni! Még trükközni is jobb, mint nem játszani!

A játék leírását mi is köszönjük a Bodzavár Oktatóközpontnak, akik segítik munkánkat. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2024 Studium Generale Zuglói Egyesület Rights Reserved.